Architektura

Architektura

Urbanistické řešení

Projekt nabízí 3 dvojdomy se 6-ti nízkoenergetickými domy o 2 podlažích. Nově navržené objekty „dvojdomů“ plně využívají plochy parcel na něž jsou situovány. Svou kompaktní hmotou a orientací ke světovým stranám budou schopny využívat velkého potenciálu primárních zdrojů energie v zimních měsících tak i zabránit přehřívání v letních měsících díky navrženému stínění.

Příjezdová komunikace bude osvětlena novým veřejným osvětlením.

Výška atiky nejvyššího podlaží nepřesahuje svou výškou okolní zástavbu a je od úrovně podlahy ve vstupní části ve výšce 6,4 m.

Moderní, nadčasová architektura

Architektonické řešení objektů je založené na jednoduchých a čistých tvarech, které nabídnou vzdušný a otevřený hlavní obytný prostor s výhledem přes velkoformátové rohové okno na vlastní terasu a soukromou zahradu. Právě citlivě navržené plochy prosklení domu v kombinaci s plochou střechou a zelení jsou jedním z faktorů, zjemňujícím celkový dojem.
Díky tomu bude tento obytný prostor v přímém kontaktu s vlastní zahradou a přitom s dostatečným pocitem soukromí, který navozuje především umístění na pozemku tak, že příjezdová cesta ke garáži a garáž samotná dostatečně každý dvojdům oddělí. Jednotlivé domy jsou k sobě spojeny pouze objektem garáže a místnostmi technické infrastruktury. Vznikne tím jakási přirozená bariéra mezi dvěma spojenými domy oddělením pobytových prostor objektů. Z garáže vedou dveře ke vstupní části závětří a tak je umožněno přechodu do nitra domu pohodlně „suchou nohou“.
Navržené barevné řešení předpokládá, že plochy určené k výmalbě budou provedeny ve světlých odstínech až bílé barvy v kombinaci s dalšími prvky a popínavými rostlinami.

Konstrukce a tvar dvojdomu je obdélníkového půdorysu s plochou střechou, zrcadlově identický podle osy procházející mezi garážemi.

Dispozice domů

Každý z nízkoenergetických viladomů nabídne 2 stejné rodinné domy, které jsou řešeny vždy symetricky a zrcadlově. Konstrukce a tvar dvojdomu je obdélníkového půdorysu s plochou střechou, zrcadlově identický podle osy procházející mezi garážemi.
V návaznosti na příjezdovou a odstavnou plochu pro 2 vozidla, se nachází garáž pro jedno vozidlo, ze které lze projít do závětří k zastřešenému hlavnímu vstupu, nebo skrze technickou místnost do zadní části pozemku za dům.
Na vstupní část se šatnou, WC a sprchovým koutem navazuje největší pobytová část obývacího pokoje s jídelnou orientovanou jižním směrem s prostornou pohodlnou terasou, kterou je díky přesahu druhého nadzemního podlaží možné využívat i při drobné nepřízni počasí. Právě díky přesahu bude obytná část chráněna před přehříváním v letních měsících. Směrem severním se pak nachází kuchyň a schodiště do druhého nadzemního patra. Je zde počítáno i s možností vybavit prostor krbovou vložkou na dřevo kdy komínové těleso bude na severní fasádě.
Druhé nadzemí je čistě soukromé a nachází se zde velká prostorná koupelna s vanou i samostatným sprchovým koutem a toaletou a dvěma umyvadly. Praní a sušení prádla je součástí prostorné skříně v chodbě v přímé návaznosti na samostatnou místnost šatny. Nedílnou součástí je velká ložnice s dostatečným množstvím úložných prostor a dva další zcela samostatné pokoje.